Angelina Taran: Vinurile obținute din soiuri locale aduc aur la Castel Mimi

aprilie 16, 2024

Jurnalista de vinuri Angelina Taran a evaluat de la începutul anului vinurile produse în Castel Mimi din soiuri de struguri locale și premiile pe care acestea le-au obținut la cele mai prestigioase concursuri internaționale organizate în întreaga lume. Concluziile au fost prezentate pe blogul său Wine and Spirits.

Castel Mimi a pus accentul pe soiurile de struguri locale în ultimii ani. Gama sa de vinuri interesante este realizată din soiuri autohtone, atât monovarietale, cât și din cupaje. La început au fost experimente, care s-au dovedit a fi foarte reușite și care și-au ocupat pe bună dreptate locul în portofoliul producătorului. Acum, accentul se pune pe ele. Iar Castel Mimi a devenit un promotor al acestor soiuri. Cât de mult succes, puteți judeca după premiile pe care le obțin aceste vinuri la concursuri internaționale de prestigiu. Iată câteva realizări recente, scrie jurnalista de vinuri Angelina Taran pe blogul său.

Pentru prima dată în anii de participare a vinurilor moldovenești la concursul Mundus Vini (Germania), medalia Big Gold Medal și titlul de Best of Show Moldova red a fost obținută de vinul autohton – The Governor Feteasca Neagra, 2019 de la Castel Mimi. În acest an, la concurs (desfășurat în perioada 20-25 februarie) au fost prezentate 7430 de vinuri din 45 de țări. Acestea au fost evaluate de 268 de experți din 55 de țări.

Fotografiile vinurilor Best of Show, inclusiv The Governor Feteasca Neagra, 2019, au fost afișate pe un panou uriaș în zona de testare Mundus vini la ProWein, cel mai important târg de vinuri și băuturi spirtoase din lume (în Düsseldorf, 10-12 martie). Priviți-o. Este imposibil să nu fii mândru.

Tot o medalie de aur la această competiție a primit și Negru de Bulboaca Reserve, 2018, un amestec care a combinat Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rara Neagra.

Medalia de argint a fost acordată amestecului The Governor’s Blend, 2019, un amestec de Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra și Saperavi.

La cel mai mare concurs de vinuri din lume organizat sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), Berliner Wine Trophy Winter Tasting 2024 (Germania, 22 februarie – 1 martie), vinul spumant clasic Diva Brut, 2021 a primit o medalie de aur. De remarcat că în asamblarea sa, alături de Chardonnay, are și un autohton Feteasca Alba.

Castel Mimi Clasica Rara Neagra, 2020 a obținut, de asemenea, o medalie de aur. Imaginați-vă ce fel de competiție au avut de îndurat aceste vinuri, dacă la concurs au participat aproximativ 8 mii de vinuri din 40 de țări. Cei 200 de experți din 29 de țări le-au evaluat.

Concours Mondial de Bruxelles` 2024 Rosé Wine Session (Croația, 20-22 martie) a adus o medalie de aur pentru Castel Mimi Clasica Rara Neagra Rose, 2023. Și, de asemenea, o medalie de argint pentru Rose de Bulboaca Limited Edition, 2023, al cărui succes a beneficiat și de vechiul soi de struguri local Feteasca Neagra în combinație cu Pinot Noir. La ediția din acest an a Rose Wine Session au participat 1.205 vinuri din 32 de țări.

După cum se vede, este un început de an bun pentru vinurile Castel Mimi din soiuri autohtone, ale căror victorii aduc glorie nu doar pentru producătorul lor, ci contribuie și la promovarea generală a Moldovei ca producător de vinuri de calitate.

Noi credem că natura creează și omul doar dă formă. Natura, în generozitatea și diversitatea ei, ne oferă în zona noastră din Bulboaca, situată pe Valea Nistrului, o paletă perfectă. Iar oamenii din Castel Mimi, cu priceperea lor, cu dragostea lor pentru acest pământ și pentru viile care cresc pe el, transmit în vin ceea ce soarele, luna, apa, vântul și pământul au creat. Cu alte cuvinte, aceste medalii sunt o apreciere a rezultatului obținut de oamenii din Castel Mimi, măsura în care au reușit să transpună în vinuri perfecțiunea creată de natură pe acest pământ pe care se află Castel Mimi. Aceste medalii și recunoașterea pe scena internațională sunt onoruri bine meritate. Ele nu sunt doar un simbol al excelenței acestor vinuri, ci și un omagiu adus solului fertil din care vinurile noastre își extrag esența, un omagiu adus mâinilor pricepute și istoriei bogate pe care ne străduim să o păstrăm în fiecare sticlă”, a declarat Adrian Trofim, CEO al Castel Mimi.

Între timp, la conferința națională dedicată rezultatelor activității industriei vitivinicole din țara noastră în anul 2023 (desfășurată pe 5 aprilie), vinul Feteasca Alba de la Castel Mimi a fost prezentat ca fiind cel mai bun vin din soiul local de struguri Feteasca Alba.